Enneagram psikolojik bir ifade olmaktan ziyade sofistike bir kavramdır. Latincede ennea (dokuz) ve gram (çizgi) kelimelerinin birleşmesiyle oluşmuştur. Kökü M.Ö. 2500’lü yıllara dayanmakta olup Asya ve Anadolu sufizmi ile şekillendiği düşünülmektedir. Ve sufizm bilgeliğine göre insanın kendisini tanıması bu dokuz ana kişilik tipinden hangisi olduğunu anlayarak, tutkularını, zaaflarını bilmesine yardımcı olur.
Aslında burada amaç kişinin sadece kişiliğini tanıması değil, kendi “ÖZ”ünü anlayabilmesidir. Zira her insanın kendine ait bir özü vardır ve doğumdan sonra yaşamdaki deneyimler o özün üzerini bir miktar örterek kişiliği oluşturur.
Enneagram bu özü bulmamızda bizim elimizden tutar ve bizi kendi yolculuğumuza çıkarır..
“Öz”le kastedilen, egodan, egonun ve yaşam deneyimlerinin getirdiği her türlü düşünceden arınmış olan gerçek kimliğimizdir. İşte enneagram bu noktada devreye girer ve “Özü bulmak istiyorsak öncelikle kendimizi bulmak, anlamak zorundayız.” der. Kendimizi anlamaya başladıkça o perdeyi yavaş yavaş aralamaya başlarız..
Diğer yandan enneagram, her ne kadar sofistike bir kavram gibi görünse de günümüz kapitalist siteminde faydalı bir çalışma olarak kullanılmaktadır. Çünkü kendini tanıma sanatı olduğu gibi, başkasını tanımakta da kullanılabilmektedir.
Onu günümüzde insan kaynakları yönetimi, çalışan seçimi, satış ve pazarlama aktiviteleri, liderlik yönetimi ve hatta eş seçimi gibi konularda da kullanabilmekteyiz.
Hatta dünyanın en prestijli üniversitelerinden Stanford MBA programının ders programında yer almaktadır.
Ağırlıklı olarak ABD’deki üniversiteler olmak üzere psikoloji, tıp, sanat, işletme ve eğitim bölümlerinde Enneagram eğitimleri bulunmaktadır. Dünya çapındaki güçlü bir çok yapılandırmada, örneğin Google, Apple, Yahoo, Sony, Panasonic, Adobe, HP, Oracle, Logi-tech, Boeing, GlaxoSmithKline, DuPont, Genentech, Motorola, Hewlett Packard, Disney, eBay, Johnson&Johnson Enneagram yöntemini kullanmaktadır.
Karşımızdaki kişinin hangi kişilik tipinde olduğunu bilirsek, onun hangi durumda hangi davranışı gösterebileceğini, ve bizim de o kişilik tipine karşı nasıl hareket etmemiz gerektiğini enneagram sayesinde öğrenebiliriz. Hatta bazı durumlarda karşımızdaki kişiyi doğru yönlendirebilmek veya kendisi için en doğruyu bulmasında yardımcı olmak için bile kullanabiliriz. Bunun için sadece bir miktar enneagram bilmemiz yeterli.
Daha ileri boyutunu söylememiz gerekirse enneagram ikna mühendisliğinde de kullanılmaktadır..
Genel olarak enneagram sisteminde, dokuz kişilik tipi bulunmaktadır . Bunlara bir başka yazımızda değinelim. Çünkü her tip kendi içinde çok detay barındırıyor. Hatta bazı tipleri tek başlık altında değerlendirmenin daha iyi olacağını düşünüyoruz..
Enneagram konusunda profesyonel eğitim almayı düşünürseniz eğitimimizi incleyebilirsiniz..
“ÖZ”ünüzü yaşayabileceğiniz, sevgi dolu günleriniz olsun…
Bugün kendinize bir yatırım yapın yüz yüze eğitimden daha VERİMLİ online eğitimlerimiz ve Potansiyelim ailesi ile tanışın.
Potansiyelim Online Eğitim olarak, Ülkemizin ilk Online Eğitim kurumuyuz. Tam 10 yıldır yüksek kaliteli eğitimler veriyoruz.Eğitmenlerimiz alanlarında en az 5 yıllık tecrübeye sahiptir.Online eğitim sektöründe emsali olmayan uygulama çalışmaları ve etkileşimli dersler ile eğitimleri en iyisinden almak ister misiniz?
Eğitim konu başlıkları, güncel tarih ve ücret için fotoğrafı tıklayınız.
UZMANLIK İÇİN İSE AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ
ENNEAGRAM UZMANLIK PROGRAMI
SORU VE BİLGİLENDİRME İÇİN WHATSAPP FOTOĞRAFINA TIKLAYINIZ.