Nesnelerin interneti, günümüzde kullandığımız cihazların birbirleriyle internet üzerinden haberleşmesidir. Bu şekilde daha verimli, daha kolay ve daha yaşanabilir bir hayat sağlanabilmektedir.
İngilizcesi olan Internet of Things’in kısaltması IoT,bu teknolojiyi ifade etmekte kullanılıyor.
Günümüzde akıllı evler, akıllı ofisler ve akıllı çözümler olarak nitelendirilen hareketlerin temelinde IoT bulunmaktadır.
IoT kavramı ilk kez Cambridge Üniversitesinden bir grup akademisyenin kahve makinesinin görüntülerini kameralı bir sistem aracılığıyla internet üzerinden paylaşmasıyla ortaya çıkmıştır. Ve bu sistem geliştirilerek günümüzde akıllı evler, arabalar ve robotlar ..vb şeklinde sınır tanımadan ilerleyişine devam etmektedir.
Mesela günümüzde neredeyse her gün kullandığımız belediye araçlarının (metro, otobüs..vb) durakları “Akıllı Durak” uygulamasına geçerek otobüs veya kullanılan aracın o an hangi durakta olduğu bilgisini bize vermekte ve böylece stres ve gerginliği azaltarak bekleme süresini değerlendirmemizi bile sağlayabilmektedir.
Diğer taraftan IoT, endüstri şirketlerinin iş kararlarını daha hızlı verebilmelerini sağlayan değerli
bilgileri sunup işleyerek, verileri izleyen, toplayan,
değiştiren ve analiz eden sistemler oluşturmak için iletişim teknolojileri yoluyla bağlanan bir cihaz ağı olarak da tercih ediliyor.
Iot sistemlerinin bir endüstri kuruluşunda sunduğu avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- İş süreçlerini izlemeye yarar.
- Daha iyi iş kararları vermede destektir.
- Zamandan ve paradan tasarruf ettirir.
- Müşteri deneyimini geliştirmede kullanılır.
- İş modellerini entegre etmek ve uyarlamakta akıllı sistemler hem kolaylık hem de hız ve güvenilirlik sağlar.
- Çalışan verimliliğini artırmada ciddi faydaları vardır.
- Tüm bunların sonucunda daha fazla gelir elde etmenizi sağlar.
Hayatımızda kullandığımız bir çok araçta deyimi yerindeyse elimiz ayağımız olan IoT, sağladığı fayda ve kolaylıklarla vazgeçilmezlerimiz arasında yerini alıyor.