Bu yazımızda koçluk için alınabilir ve gerekli olan Koçluk Belgeleri hakkında güncel bilgileri inceleyeceğiz.
Koçluk,bir çok çeşidi olan ve bir çok kurumdan teorik ve pratik olarak eğitimi alınarak ,yeterli deneyim kazanıldığında ,özellikle 60 saatlik uygulamalı bir eğitim alındıktan sonra,kendinizi geliştirip gelir sağlayabileceğiniz bir meslek dalıdır.
29.06.2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan kararla birlikte koçluğun Türkiye’de resmi bir meslek olarak tanınmış oldu.İlgili MYK kararında da Koçluk mesleği; “Koç ilgili yasal süreçler, kalite normları ve hizmet prosedürleri çerçevesinde; koçluk süreçlerinin iş organizasyonu ve süreç başlatma faaliyetlerini gerçekleştiren, koçluk sürecini yürüten ve bireysel mesleki gelişimini sağlayan nitelikli kişidir. Koç, müşterilerin kişisel ve profesyonel potansiyelini gerçekleştirmeye yönelik farkındalık, gelişim ve çözüm seçeneklerini artırıcı ve bu yönde destekleyici çalışmaları yürütür.” şeklinde açıklanmıştır.
Koçluk için eğitim sonrası alınabilecek güncel belgeler ise şu şekilde;
Kurum Sertifikaları
Üniversite sertifikaları
ICF sertifikası
AC sertifikası
Kurum Sertifikaları, Eğitim aldığınız kurumların kendi adlarına düzenleyerek verdikleri ve oradan eğitim aldığınıza dair olan belgedir,mesleki anlamda geçerliliği veya yeterliliği yoktur.
Üniversite Sertifikaları, Eğitim veren kurumlarla ortak veya sadece eğitim veren üniversite olarak verilen ve oradan eğitim aldığınıza dair olan belgedir,mesleki olarak geçerliliği veya yeterliliği yoktur.
ICF sertifikası, ICF standartlarına uygun bir eğitim aldığınızı belirten bir belgedir ama eğitim dünyasında belirtildiği gibi,koçluk yapmak için ulusalararası geçerlilik kazanmak gibi bir durum söz konusu değildir,sadece aldığınız eğitimin dünya standartlarına uygun bir eğitim olduğunu belirtir,mesleki olarak geçerlilik veya yeterliliği yoktur.
AC sertifikası ise, tıpkı ICF gibi koçluk mesleği standartlarını belirleyen ve bunun için sertifikalar veren AC kuruluşunun sertifikalarıdır.Mesleki olarak geçerliliği veya yeterliliği yoktur.
Koçluk mesleğini kamu kurumları nezdinde de geçerli bir şekilde yapabilmek için yeterli olan belge sertifikalar değil,akreditasyon belgesidir.
3 tane temel Akreditasyon vardır;
MYK Ulusal Meslek Standardı
ICF Akreditasyonları
AC Akreditasyonları
MYK Akreditasyonu:
Türkiye’de yasal olarak geçerliliği olan ve tek akredite geçerliliği olan akredite MYK ulusal meslek standartı belgesidir, akredite bir Koç olmanın Türkiye’deki tek yoludur.MYK’nın çeşitli kurumlarla birlikte hazırladığı sınavlara girerek Akredite Koç olabilirsiniz.İlerleyen zamanlarda kamu kurumlarında veya resmi yerlerde koçluk yapabilmek adına elinizi güçlendirir,şu an zorunluluğu olmasa da ilerleyen süreçte ofis açmak veya resmi yerlerde çalışmak için gerekebilir.
ICF Akreditasyonları ve AC Akreditasyonları ise uluslararası geçerlilik sağlayan akreditasyonlardır, yine MYK’da olduğu gibi ICF’in veya AC’nin kendi sınavlarına girmeniz gerekir.Türkiye’de akredite sağlamaz,yurtdışında akredite bir koç olabilirsiniz.
İlgili MYK kararına
http://www.myk.gov.tr/images/articles/editor/020713/Koc_Seviye_6.pdf adresinden,
Resmi Gazete sayısına ise
http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/06/20130629-8.htm adresinden ulaşabilirsiniz.
Bugün kendinize bir yatırım yapın yüz yüze eğitimden daha VERİMLİ online eğitimlerimiz ve Potansiyelim ailesi ile tanışın.
Potansiyelim Online Eğitim olarak, Ülkemizin ilk Online Eğitim kurumuyuz. Tam 10 yıldır yüksek kaliteli eğitimler veriyoruz.Eğitmenlerimiz alanlarında en az 5 yıllık tecrübeye sahiptir.Online eğitim sektöründe emsali olmayan uygulama çalışmaları ve etkileşimli dersler ile eğitimleri en iyisinden almak ister misiniz?
Eğitim konu başlıkları, güncel tarih ve ücret için fotoğrafı tıklayınız.