‘Freud’un Buzdağı Teorisi’, bu ‘3 bilinç düzeyini’ ayırmak için bir buzdağının illüstrasyonunu kullanır.
Benzer bir şekilde, diğer insanlara ne kadarını ifşa etmeyi seçtiğimizi anlamak için bir buzdağını faydalı bir
metafor olarak kullanabiliriz.
Bir buzdağı suda yüzerken, büyük kütlesi yüzeyin altında kalır. Tüm buzdağının sadece küçük bir yüzdesi yüzeyin üzerinde görülebilir ve en büyük ve en etkili kısım yüzeyin altında görünmez kalır.
Tam olarak aynı şekilde, her birimizin başkalarına açıkladığımız bir parçamız olacak, kendimizin daha büyük bir
parçası kimsenin göremediği derinlere dalmış olacak.

Freud’un Üç Zihin Seviyesi

Freud, zihni, her birinin kendi rolleri ve işlevleri olan farklı düzeylerde tasvir etmiştir. Bilinçli zihin, herhangi bir anda farkında olduğumuz tüm düşünceleri, anıları, duyguları ve dilekleri içerir. Duyularımızdan girdiler alırken, bilgileri analiz ederken ve sonra bu bilgilere dayanarak kararlar verirken bilinçli zihnimizi kullanırız. Bilinçli zihin, zamanın herhangi bir noktasında farkında olduğumuz şeylerden oluşur. İster aklımızın önünde ister arkamızda olsun, şu anda düşündüğümüz şeyleri içerir.
Eğer bunun farkındaysak, o zaman bilinçli zihindedir.
Örneğin, şu anda okuduğunuz bilgilerin, dinlediğiniz müziğin sesinin veya yaptığınız bir konuşmanın bilinçli olarak
farkında olabilirsiniz.

Zihninizden geçen tüm düşünceler, dış dünyadan gelen duyumlar ve algılar ve farkındalığınıza getirdiğiniz
hatıraların hepsi o bilinçli deneyimin birer parçasıdır.

Bir sonraki bilinç seviyesi olan bilinçaltı, farkındalıkta oldukça zayıftır: rüyaların gerçekleştiği seviyedir. Hatırlanan tüm deneyimlerin, bu tür deneyimlerin zihinde bıraktığı izlenimlerin ve bu izlenimlerin uyandırdığı veya pekiştirdiği her şeyin deposu olarak düşünebiliriz. Yaşadığınız her deneyim, her düşünce, her izlenim bilinçaltında yaşar ve düşünce ve davranış kalıplarımızı
sandığımızdan çok daha fazla etkiler. Bilinçaltı, farkındalık yüzeyinin hemen altındaki bilgileri tutar. Bir birey bu tür bilgileri nispeten kolaylıkla alabilir ve biz bunlara genellikle hatıralar diyoruz.

Örneğin, biri size şu anda göbek adınızın ne olduğunu sorsa, onu hatırlayabilirsiniz. Ya da biri size babanızın doğum gününün ne olduğunu veya en son ne zaman yağmur yağdığını sorarsa kolaylıkla hatırlayabilirsiniz.

Bilinçaltının son düzeyi bilinçdışı olarak bilinir. Bu, bilinçli farkındalığımızın çok altında, içimizde gömülü olan
düşüncelerden, anılardan ve ilkel / içgüdüsel arzulardan oluşur. Biz onların varlığından haberdar olmasak da, davranışlarımız üzerinde önemli bir etkiye sahiptirler. Davranışlarımız onları yönlendiren bilinçdışı güçleri gösterme eğiliminde olsa da, bilinç-dışında depolanan bilgilere kolayca erişemeyiz. Çocukluğumuz boyunca, bugün taşıdığımız inançları, korkuları ve güvensizlikleri oluşturan birçok farklı anı ve deneyim biriktirdik. Ancak bu anıların çoğunu hatırlayamıyoruz. Davranışlarımızı yönlendiren bilinçsiz güçlerdir

 

Kaynak: Gülay Kışlak Yazıları

Bugün kendinize bir yatırım yapın yüz yüze eğitimden daha VERİMLİ online eğitimlerimiz ve Potansiyelim ailesi ile tanışın.

Potansiyelim Online Eğitim olarak, Ülkemizin ilk Online Eğitim kurumuyuz. Tam 10 yıldır yüksek kaliteli eğitimler veriyoruz.Eğitmenlerimiz alanlarında en az 5 yıllık tecrübeye sahiptir.Online eğitim sektöründe emsali olmayan uygulama çalışmaları ve etkileşimli dersler ile eğitimleri en iyisinden almak ister misiniz?

Eğitim konu başlıkları, güncel tarih ve ücret için fotoğrafı tıklayınız.

UZMANLIK  İÇİN İSE AŞAĞIDAKİ LİNKİ TIKLAYINIZ 

EMDR&EMI  UYGULAYICI EĞİTİMİ

  SORU VE BİLGİLENDİRME İÇİN WHATSAPP FOTOĞRAFINA TIKLAYINIZ.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlgili Yazılar

Ask ChatGPT
Set ChatGPT API key
Find your Secret API key in your ChatGPT User settings and paste it here to connect ChatGPT with your Tutor LMS website.