Bu yazımızda Diksiyon,Hitabet ve Beden Dili kavramlarının anlamlarını inceleyip aralarındaki farkı anlatmaya çalışacağız.
Diksiyon, Seslerin, sözlerin, vurguların, anlam ve heyecan duraklarını kurallarına uygun olarak söyleme biçimi anlamına gelir. Diksiyon aynı zamanda “telaffuz” anlamına da gelmektedir.Diksiyon, bir parçanın, konunun ya da yazının tonunu belirleyen en önemli şeydir. İyi bir diksiyonu olan bir konuşmacının anlaşılması zayıf diksiyona sahip bir konuşmacının anlaşılmasından çok daha kolaydır. Diksiyon saygıyı da beraberinde getirir. Bir insan ne kadar düzgün bir diksiyona sahipse o kadar talep görür, saygı duyulur.
Hitabet ise, sözcük anlamı olarak hatip kelimesiyle aynı kökten türemiştir ve dilimize Arapçadan geçmiştir. Hatip konuşmacı anlamına gelirken Hitabet ise güzel ve etkili konuşma sanatı demektir. İkna yeteneği yüksek ve diksiyonu düzgün olan kişiler hitabet sanatında çok daha başarılı olurlar.
Beden Dili ise konuşmadan,sadece jest,mimik ve beden hareketleriyle yapılan iletişim biçimidir. Karşımızdaki kişi hiçbir şey söylemesek bile hal,tavır ve duruşumuzdan bizi anlayabilir veya çıkarımlarda bulunabilir.Beden dili özellikle düzgün bir diksiyon, güzel bir hitabet eşliğinde bilinçli olarak kullanıldığında karşı tarafta daha etkili ve ikna edici bir etki oluşturabilir. Muhakkak farketmişsinizdir,özellikle önemli görevlerdeki kişiler veya devlet büyükleri Diksiyon ve Hitabetin yanı sıra Beden Diline de oldukça dikkat ederler ve bunlar üzerine eğitimler aldıkları bilinmektedir,çünkü özellikle kalabalık bir kitleyi ikna etmek istiyorsanız görünüşünüzün yanı sıra Diksiyon , Hitabet ve Beden Dilinizin de etkileyici olması gerekmektedir.
Diksiyon ,Hitabet ve Beden Dilinizin daha da geliştirmek için birkaç tavsiye ise şunlar;
Düzenli ve disiplinli bir şekilde kitap okumaya devam edin,kitap okumak hem kelime haznenizi genişletir,hem daha düzenli cümle kurmanıza yardımcı olur,bunlar dışında sayamayacağımız kadar çok faydası vardır.George R. Martin demiştir ki “Kitap okuyan biri, ölmeden önce binlerce hayat yaşar. Hiç okumayan insan ise sadece bir hayat yaşar .” Konuşmalarınızda bol bol gerçek hayattan örnekler ve hikayeler anlatmak ta hitabetinizi etkiler.Tabii bunu yaparken konuşmanızın ana fikrini çok dağıtmadan ,konudan sapmadan konuşmaya özen gösterin yani kısa ve öz konuşmaya çalışın.Anlattıklarınızı karşı tarafın algılayabilmesi için Türkçe’yi güzel kullanmak gerekir,bu yüzden de kelimeleri doğru telaffuz ettiğinizden emin olmalısınız.Sizi dinleyenlerin sizi anlayıp anlamadığını ölçmek için ve aranızdaki etkileşimi de canlı tutmak için dinleyicileri de konuşmalarınıza dahil ederek dikkati ve etkileyiciliği arttırabilirsiniz.Tabii bu esnada beden dilinizi de etkili bir şekilde kullanmak yararınıza olacaktır,sadece sözlerinizin ve konuşma tarzınızın etkili olması yetmez,sözsüz iletişimde de iyi olmalısınız bu yüzden Beden Dili üzerine kitaplar okuyabilirsiniz.Diğer bir önemli nokta ise konuşma öncesi hazırlık yapmaktır,böylelikle konuşma esnasında heyecanınızı kontrol altında tutabilirsiniz ve anlatacaklarınızı anlatırken bocalamazsınız.Tüm bunları bir arada kullanabilmeniziçin temelde öncelikle Diksiyon eğitimi alarak etkili bir şekilde konuşmayı öğrenmenizi tavsiye ederiz. Potansiyelim ailemiz bünyesinde uzman eğitmenlerimiz eşliğinde canlı ve online olarak Diksiyon derslerimize sizi de bekliyoruz.
Bugün kendinize bir yatırım yapın yüz yüze eğitimden daha VERİMLİ online eğitimlerimiz ve Potansiyelim ailesi ile tanışın.
Potansiyelim Online Eğitim olarak, Ülkemizin ilk Online Eğitim kurumuyuz. Tam 10 yıldır yüksek kaliteli eğitimler veriyoruz.Eğitmenlerimiz alanlarında en az 5 yıllık tecrübeye sahiptir.Online eğitim sektöründe emsali olmayan uygulama çalışmaları ve etkileşimli dersler ile eğitimleri en iyisinden almak ister misiniz?
Eğitim konu başlıkları, güncel tarih ve ücret için fotoğrafı tıklayınız.